Солна стая

Тъгувате ли вече по морето? Няма проблем да си представите, че сте там. Само 40 минути релакс в някоя от т.нар. солни стаи и пещери се равняват на 4 дни на брега до вълните, твърдят специалисти. Ако пък имате астма, акне или се чувствате стресиран, също може да посетите солните стаи. Естествената каменна сол има лечебен ефект. Въздухът в тези солени стаи и солени пещери е толкова полезен, защото е богат на отрицателни йони, които неутрализират положителните йони на тялото ни и спомагат за създаване на баланс. Смята се, че отрицателните йони имат пречистващ ефект. Същината на метода е вдишването на йонизирания дисперсионен аерозол натриев хлорид, който се отделя във въздуха.

Посещението в солна стая е задължително, ако имате проблем с белите дробове. С халотерапия -лечение със сол, се лекува хроничен бронхит, астма, ХОББ (хронично обструктивна белодробна болест), синузит, тютюнджийска кашлица и обикновена кашлица (възникнала вследствие на настинка или грип), сенна хрема, вирусни инфекции, настинка и грип, акне, псориазис, екзема, някои видове дерматит. След като се излекувате с помощта на халотерапията, е добре веднъж на няколко месеца да посещавате профилактично солните стаи.

В зависимост от причината да посещавате солните стаи (за релакс, заради болест, за лечение на хронично заболяване) се препоръчват различен брой процедури. Това, което е сигурно, е, че няма как да предозирате. Поради сухата, силно дисперсивна природа на скалната сол, тя има способността да абсорбира бактериите и мукуса от дробовете ни. Отрицателните йони помагат и при стрес, хронична умора, нервност и раздразнителност. В резултат на това халотерапията прави хората по-енергични, дори по-щастливи.

Престоят в солните стаи обаче не се препоръчва за хора с високо кръвно налягане, които не взимат лекарства, както и за онкоболни в ремисия и за преболедували туберкулоза. В солните стаи обаче могат да влизат деца. Разрешеният престой за тях е едва двайсет минути. В солните стаи се влиза с дрехи, върху които се намята полиетиленова пелерина, а на главата се поставя боне. Открити остават само участъците от кожата, които се нуждаят от лечение.

Когато влезете в солната стая, единственото, което трябва да направите е да се отпуснете и да дишате полезния “солен” въздух. Престоят в една такава солна стая е между 45 и 60 минути.
За да има ефект от лечението, трябва да се направят поне 4 – 5 сеанса. Задължително след всеки сеанс, халокамерата трябва да се проветри

Галерия